Przeskocz do treści Instagram Twitter Facebook Search Arrow right YouTube Sign In Sign Out Register User Print Arrow left

Mariusz Gogól

Mariusz Gogól

Interesuje mnie wszystko co może pomieścić mój czteroliterowy alfabet naukowy: B jak białka, C jak cytrulinacja (taka modyfikacja białek ), D jak mikroskopijne grzyby Candida albicans (i ich białka) oraz Z jak zewnątrzkomórkowe pułapki neutrofilowe, czyli takie sieci obronne, wyrzucane przez nasze komórki odpornościowe m.in podczas ataku wspomnianych grzybów (oczywiście najciekawsze są mikrobójcze białka, które dekorują te struktury). Powoli przyglądam się fizjologii układu pokarmowego zwierząt, oczywiście również z perspektywy białek.
Ukończyłem studia magisterskie z biologii o specjalności biochemia na Wydziale Biologii i Nauk o Ziemi Uniwersytetu Jagiellońskiego. Potem rozpocząłem studia doktoranckie z nauk biologicznych w zakresie biochemii na Wydziale Biochemii, Biofizyki i Biotechnologii w Zakładzie Biochemii Porównawczej i Bioanalityki. W międzyczasie rozpocząłem Interdyscyplinarne studia doktoranckie „Society-Enviroment-Technology” na Uniwersytecie Jagiellońskim dla wybranych doktorantów. Przez 3 lata pracowałem na stanowisku asystenta w Zakładzie Biochemii Analitycznej, na moim macierzystym wydziale. Od marca zeszłego roku jestem pracownikiem Instytutu Zootechniki Państwowego Instytutu Badawczego w Balicach, który jest największą placówką badawczą resortu rolnictwa.
Zawsze chciałem być naukowcem. Chociaż jeszcze w liceum i na studiach grając krótkie spektakle w kolebce Młodej Polski – kawiarni „Jama Michalika” w Krakowie, przemknęła mi myśl o karierze aktora. Zostałem jednak przyrodnikiem. W pracy zawodowej zajmowałem się zarówno biochemią jak i mikrobiologią. Na studiach magisterskich odkrywałem tajniki niewielkich cząsteczek zwanych kininami, które odpowiadają za zaczerwienienie, obrzęk i ocieplenie w miejscu, w którym toczy się zapalenie. Później zainteresowałem się infekcjami a dokładnie kandydozą, chorobą powodowaną przez wspomniane grzyby Candida albicans. To dość nieprzyjemna przypadłość, która dotyka szczególnie ludzi z obniżoną odpornością. W pracy starałem się zrozumieć co ten mikrob robi w naszym organizmie i w jaki sposób uwalnia się z pułapek układu odpornościowego. Potem uczyłem się „języka” tych mikroskopijnych grzybów, próbując pojąć w jaki sposób rozmawiają ze sobą oraz innymi bakteriami podczas ataku na nasz organizm.
Od 4 lat popularyzuję naukę. Jestem członkiem Stowarzyszenia Rzecznicy Nauki. Prowadzę profil na facebooku „dr Mariusz Gogól – Zlewka Totalna”, który jest patronem wydawnictwa PWN. Miałem okazję współpracować z radiem Tok FM, Radiofonia FM, Czwartym Programem Polskiego Radia. Pisałem artykuły na bloga popularnonaukowego „Crazy Nauka”, czasopism: „Gość Niedzielny” i „Tygodnik Powszechny”. Współpracowałem z również z fundacją Adamed SmartUP i prowadziłem wykłady w różnych miejscach w Polsce.

Powiązane Wydarzenia

  • Legendy o wampirach oczami biologa • sobota, 27 kwiecień 2019, 10:00
  • Kontrola umysłu w świecie przyrody • niedziela, 28 kwiecień 2019, 13:00